recept: Csülkös bableves, Kifőzde
Csülkös bableves
(tejfölös bableves füstölt csülökkel)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

8-10 adaghoz:
1 füstölt hátsó csülök,
60 dkg tarkabab,
4 szál sárgarépa,
4 szál petrezselyemgyökér,
2 fej vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
5 dkg zsír,
3 ek finomliszt,
3 dl tejföl,
2 marék csipetke,
fél kötés petrezselyemzöld,
fél kötés kapor,
1 ek szemesbors, 2 kk pirospaprika, só, szódabikarbóna, cukor, babérlevél



Előző este a babot kiválogatom, megmosom, beáztatom bő vízbe, így majd kb. két óra alatt megfő, nem kell 3-4 órát aszalni. Én a tarkababot szeretem a legjobban, vagy a nagyszemű, kékes-lilás díszbabot. A vörösbab nehezen fől, a fele szétmegy, mire minden szem megpuhul, a fehérbab meg kevéssé ízes.
Másnap reggel a csülköt felteszem főni. Ha felforrt, lehabozom, hozzáadok teatojásban egy evőkanálnyi szemesborsot és kb. két óra alatt puhára főzöm. Ha a csontot meg tudom forgatni a csülökben, elkészült. Kiveszem, lecsöpögtetem, lehűtöm és 4-5 centis darabokra felaprítom. A levét is félreteszem.
A babot leszűröm, forró vízben felteszem főni. Ha felforrt, lehabozom. Ha már nem képződik több hab, leszűröm, és a csülöklében teszem fel főni 2-3 babérlevéllel. Ha ezt az előforralást - lehabozást - leszűrést nem lazsálom el, hatásosan csökkentem a babfogyasztással járó felfúvódást és kellemetlen következményeit.
Közben lereszelem a megtisztított fokhagymát, hozzáreszelek még fél fej vöröshagymát is, lesózom, félreteszem. A maradék másfél fej vöröshagymát cikkekre vágom és beledobom a babhoz főni. Hozzáteszek még egy-egy csipetnyi szódabikarbónát és kristálycukrot, az előbbit puhításra és színmegtartásra, utóbbit ízfokozónak.
Megtisztítom a répákat, a fehéreket mindjárt a leveshez adom, nem baj, ha kissé szétfőnek, így szeretem. A sárgarépák várólistára kerülnek.
Így főzöm csendesen, fedő alatt, kb. 60-90 percig - időnként megkeverem, elfőtt levét pótolom - míg a bab nem kezd puhulni. Ezt abból látom, hogy ha kiemelem a levesből, kezd a héja lepöndörödni, ízlelve kicsit még ropogós, de már könnyen szétrágható. No ekkor hozzáadom a hosszában negyedekre vágott sárgarépát, ez már fél óra alatt megfő, tehát szép lassan hozzákészülök a végkifejlethez.
Elkészítem a csipetkét egy tojásból (vagy kiveszem a mélyhűtőből). Felkeverem a tejfölt szép simára, megmosom és finomra felaprítom a petrezselymet és a kaprot (ez utóbbi fakultatív, aki nem kedveli elhagyhatja), végül beleteszem a feldarabolt csülköt a levesbe.
Egy kisebb edényben 4-5 dkg zsírt felforrósítok, beleteszem a megreszelt fokhagyma-vöröshagyma elegyet, kisütöm belőle a nedvességet, majd ráteszek 3 evőkanálnyi finomlisztet, és folyamatosan keverve, sárgás színűre pirítom. Ekkor lehúzom a tűzről, és jól elkeverek benne 1-2 kávéskanálnyi pirospaprikát, majd hozzákeverem a tejfölt (ha tejföl nélkül készítem, 2 deci hidegvízzel keverem el). A rántást hozzácsurgatom a leveshez, közben folyamatosan keverem, nehogy megcsomósodjon. Szerencsére a csülök lehűtötte némileg a levest, így könnyebb dolgom van, de a kezem azért nem áll meg a kavargatással.
Ha felforrt a lé, beleteszem a csipetkét a petrezselyemmel együtt, és pár perc fővést-kavargatást követően a csipetke feljön a leves tetejére. Ha frissen gyúrtam, kész is, ha fagyasztott volt, még forralom kb. 3 percig. Ha kész, elzárom, megkóstolom, hátha sózni kell, végül beleszórom a kaprot, elkeverem és 10-20 percre lefedem.
Egy kanál tejfellel a tetején tálalom, pár kaporlevéllel díszítve. Csípős paprikaolajat, ecetet és friss puha kenyeret teszek az asztalra.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: bableves
 bableves Franci kénye-kedvére
 babgulyás
 csipetke
 paprikaolaj

Forrás: Vali néni, Imre bácsi így szereti.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.10.24. Utoljára frissítve: 2010.12.12.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-05-01 12:32:50 - 2.78)
Hozzászólások:

sanyika (2011-04-13 18:38:00):
ésesanyám is igy késziti.ez nagyon finom.meg is kivántam.

Megjegyzés a recepthez